top of page

Testimonials

Ervaringen van deelnemers

We zijn gepassioneerd over het faciliteren van groei, het mogelijk maken van nieuwe persoonlijke inzichten en het creëren van nieuwe perspectieven. Wij werken met en vanuit ons hart met onze deelnemers. Wat zij meenemen uit het werken met ons naar hun dagelijkse leven, doet er toe. Wat zij zeggen over hun ervaring en onze programma's is van essentieel belang voor ons. Immers, het gaat om hen, die deelnemen om beter om te kunnen gaan met PTSS en Moral Injury. Om terug te kunnen keren naar de basis - To Live Life. 

 

Lees de testimonials hieronder om een idee te krijgen van de ervaringen die eerdere deelnemers hebben gehad.

DSCF0489_edited.jpg

Wat een bijzondere dagen, samen met Clara, Lynn, alle deelnemers, de paarden (vooral Charles!) en de shepherds om een nieuw pad te verkennen en te beginnen! In alle dagen waren wel elementen die mij raakten, en die mij een positieve bevestiging gaven over hoe ik op dit moment mijn eigen pad loop en de toekomst weer zie.

Ik vond het vooral ook heel fijn te merken dat ik niet alleen ben, dat er veel (h)erkenning was bij de andere deelnemers, en dat gaf rust, veiligheid, en ruimte voor openheid.

Het programma geeft ruimte om weer meer in mijn hoofd toe te laten dan alleen alles rondom de PTS en MI, en weer licht en lucht te kunnen voelen, om verbinding te voelen, om adem te halen! De wijze waarop Clara en Lynn de deelnemers benaderen, dat je weer wordt gezien, dat ze míj́ zagen, en dat je negatieve gevoelens en gedachten achter je kán en mág laten als het je niet meer dient is zo waardevol.

En dat kun je alleen maar overbrengen als je bent zoals deze twee prachtige mensen; Clara en Lynn, met het hart op de goede (lichte) plek!

Dankbaar dat ik mee mocht lopen, dankbaar dat deze twee fantastische mensen zich zó inzetten voor alle Warriors, en vooral ook enorm trots op alle deelnemers!

Stephanie, Veteraan, Individuele missie Bosnië

Cohort 004

DSCF0518.jpg
IMG_3642.jpg

Je eigen Hero’s journey. Dat programma heb ik gevolgd bij Stichting Odysseus’ Pad.

Ik heb veel geleerd en ontdekt over mijzelf. Waar mijn kracht zit en hoe ik die kan gebruiken. Ik heb geleerd mijn eigen pad te kiezen en dat voelt goed. Ik heb afscheid genomen van negatieve, zware en emotionele dingen uit het verleden en de goede en positieve dingen van nu omarmd.

Wat is dit een geweldig programma! Het heeft mij en mijn gezin ontzettend geholpen. Mijn dankbaarheid is zeer groot. Clara Vrielink en Lynn Dressel jullie zijn twee fantastische vrouwen en ik ben blij dat ik jullie heb leren kennen.

Namasté

Tamara

Cohort 004

DSCF0542.jpg

Waar ga ik aan beginnen, hoe, wat, en nog zoveel meer vragen??

Zo begon ik aan het lopen van mijn pad.

Het “thuis” gevoel dat Lynn en Clara mij gaven maakte dat ik veel rust kreeg. Ik was onder goede en vakkundige mensen.

Werken aan mijn PTSS, het aangaan van Confrontaties, samen met anderen die even op MIJN pad kwamen. 
Meditatie, yoga en tai chi easy en zoveel meer, nieuwe ervaringen die mij veel brachten en ik meeneem in mijn toekomst. 
Ik kan enkel zeggen: een dankbaar programma wat ik iedereen kan aanbevelen.
Lynn, Clara en anderen , dank dank, dank 🙏❤️

Mark - Veteraan

Cohort 004

df8190db-c7dd-444a-81ea-46490ab7c990.JPG
df8190db-c7dd-444a-81ea-46490ab7c990.JPG

Ik had me opgegeven voor het programma. Met knikkende knieën ben ik eraan begonnen. Bij binnenkomst was ik super zenuwachtig maar jullie stelden me snel op mijn gemak. Het was alsof ik Clara en Lynn al jaren kende. De eerste dag was heel confronterend, een spiegel die je werd voor gehouden. Ik dacht dat ik al veel verder was met herstel, dus niet. Hierop volgden nog vier dagen. Deze waren ook zeer confronterend en zwaar, maar door deel te nemen, veranderde dit in een nieuwe manier van denken. Leren omgaan, met PTSS. Ik ben dankbaar dat ik hieraan heb mogen deelnemen, het heeft me veel gebracht, en het blijft keihard werken ...elke dag weer. Zoals Clara en Lynn zeggen kleine stapjes zijn ook stapjes. Ik heb al vele programma’s achter me, maar dit programma heeft me HEEL veel gebracht.Jullie blijven in mijn hart en ik ben jullie onwijs dankbaar. Love you for ever ❤️Groetjes en knuffel Jos

Jos 

Cohort 002

IMG_3721.jpg

Na een heel lange periode van ontkenning / hakken in `t zand / gevechten in mijn brein hoorde ik over de programma's van Odysseus' Pad. Ik was heel huiverig om deel te nemen aan dit programma, bang zelfs. Ik was bang om te voelen, en vooral bang om gezien te worden. Gezien te worden als een persoon. Ik speelde liever de clown, dan hoefde ik niet te laten zien welke gevoelens ik echt had. Sterker nog, ik wilde helemaal niet voelen.

En dan..... kom je toch bij Odysseus' Pad,  bij Clara en Lynn :-)

 

Je komt in een heel open, warme en veilige sfeer terecht.

Waar ik ben begonnen met leren voelen. (nog een hele weg te gaan, maar hey: ik ben begonnen)

Het is dusdanig veelomvattend dat ik niet goed onder woorden kan brengen wat het mij gebracht heeft, en dagelijks brengt.

 

Ik denk dat het `t dichtst bij komt als ik zeg dat zij een veilige omgeving scheppen, waarin je aanvoelt dat je niet over de rand van de afgrond wordt gegooid, maar waar je vergezeld wordt naar het begin van je eigen pad. 

Begeleid door gevoelige, intuïtieve maar tegelijkertijd nuchtere mensen.

Ik ben dankbaar voor de mensen waarmee ik deze "reis"  mocht lopen.

En voor Clara en Lynn, die hun kennis, warmte en humor ter beschikking stellen zodat wij (en anderen) opnieuw leren lopen op ons eigen pad.

Ik ben ook oprecht dankbaar voor de inzichten en vooral de warmte die ik heb mogen krijgen en ervaren.

 

Keep up the great, loving work, Clara en Lynn. 

Many of us wouldn't have seen any path at all if it wasn't for you !

 

Heel warme groet, 

Kirsten

 

Kirsten 

Cohort 004

Ed%20Hendriks_edited.jpg

The Hero's Journey en moral Injury. 2 begrippen waar ik in 2019 mee in aanraking kwam. Beide termen hebben mij handvaten gegeven voor mijn toekomst en hoe om te gaan met het verleden. Als veteraan kan het voorkomen dat je tijdens je uitzending traumatieserende/levensveranderende dingen meemaakt. Als je geluk hebt, vind je een manier om hier mee te leven, alleen soms is het een uitdaging om het juiste pad te vinden. Dit geldt niet alleen voor veteranen maar voor iedereen. 

In 2019 mocht ik deelnemen aan een pilot voor veteranen en politie met pts en moral injury. Ik wist niet wat me te wachten stond of hoe de week zou verlopen. Ik wist alleen dat het intensief zou zijn. Ik was dus ook enorm zenuwachtig toen ik die kant op ging. Tot ik Clara en Lynn ontmoette. Ze hebben allebei een enorm open en positieve houding en de manier waarop ze je aanspreken en uitnodigen deel te nemen aan gesprekken is enorm prettig om te ervaren. Dit (mijn mening) vanwege hun persoonlijkheid en hun ervaringen met veteranen. Dit creëert een omgeving waar je jezelf mag zijn, mag voelen wat je voelt en delen wat je wilt delen. De spreekwoordelijke drempel is bij hun niet aanwezig. Hierdoor voel je je gehoord, en word je ook gehoord. 

Mijn mening over het werk dat Clara en Lynn doen is dat het enorm belangrijk is dat dit soort programma's bestaan. Vooral ook omdat het divers is, of het nu paardentherapie is, de yoga, mandala's tekenen of er even tussenuit zijn in de natuur. Beide dames zien vrij snel waar iemand mee zit, wat iemand nodig heeft en vooral heel belangrijk is ze geven beide aan mensen het gevoel dat het ok is, dat je gehoord en gezien wordt en hoe jij je eigen hero's journey kunt bewandelen. 

Ik vind het daarom ook bijzonder om te zien dat Clara en Lynn zich inzetten met Odysseus' Pad om meer mensen aan hun Hero's Journey te kunnen laten beginnen. 

Ed, Veteraan, Instructeur School zuid

TFU12

Cohort 001

bj%25wLzFFTompRkfaU5yfRA_edited.jpg

In januari 2020 hebben Sandra en ik deel mogen nemen aan het 2 daagse programma voor caregivers.
Ik heb een grote last van me kunnen afleggen. De transformatie is in gang gezet vanaf dag 1.
Het voelde alsof ik toestemming kreeg om los te laten zonder dat er een gevoel van egoïsme in me opkwam.
Ik hoefde niet meer voor iedereen naar oplossingen te zoeken of hun pijn minder draaglijk te maken. Het werd tijd om mijn eigen pad te bewandelen en dat voelde goed ...heel goed. In die 2 dagen zijn er veel emoties geweest; we hebben gehuild, gelachen, gevoeld, beleefd en overwonnen. Van beven en trillen naar rust en vertrouwen.
Het heeft mij zoveel gebracht .....onbeschrijflijk....en bijna niet in woorden uit te drukken. Je moet het ervaren.

Ik ben thuisgekomen bij mezelf ✨

Clara en Lynn ik ben jullie zo dankbaar.💞
Wat ik jullie gun vanuit het diepst van mijn hart: dat al jullie dromen uit mogen komen en dat veel mensen de weg naar jullie zullen vinden .

Liefs Syb 

Sybille - partnerprogramma

Cohort 003

ABB24CC1-633E-452C-B595-ECEFC4BC24F8.jpg
ABB24CC1-633E-452C-B595-ECEFC4BC24F8.jpg

In mei 2019 heb ik  deelgenomen aan dit mooie programma. Voor mij viel het laatste puzzelstukje op zijn plek. Mijn verhaal is nu deel van mij zonder schuld en schaamte.

Robert - Veteraan

Cohort 001

47944ea9-270c-4f0d-b591-c96825d34d12_edi

19 november 2019

Hoe maak ik de cirkel voor mijzelf rond? Hoe schrijf ik het laatste hoofdstuk van mijn vorige “ik”? Zodat ik eindelijk het oude boek kan sluiten. En een nieuw boek kan beginnen.
Met die vraag ging ik de reis aan van “The Hero’s Journey”. Mijn persoonlijke reis, maar zeker niet alleen. Samen met een groep gelijkgestemden bewandelen we ieder voor zich ons eigen pad. Langs dat pad is er ruimte voor emoties. Er is geen oordeel slechts begrip en liefde.
Onder begeleiding van de coaches krijgen gevoelens van schaamte en schuld een vaste plek in het verleden. Ik leer er afscheid van te nemen. De paarden in de coaching sessie geven aan dat ik mag loslaten, moet loslaten. Wat zou jij echt willen? Leef en geniet! De Toekomst ligt open! Na deze reis kan ik zeggen dat ik daadwerkelijk mijzelf weer teruggevonden heb tijdens deze emotionele reis. Ik ben niet meer als voorheen. Ik voel me weer compleet. En nooit meer alleen. Mijn reisgenoten draag ik voor altijd in mijn hart met me mee♥Claudia Politie Noord-HollandDistrict Noord Holland Noord

Claudia - Politie Noord-Holland, District Noord-Holland

Cohort 002

43cb3319-c83e-4bd2-9ddc-5fdfdb89217b.JPG

Je Eigen Hero’s Journey - 4 t/m 8 november 2019

Welkom thuis na een lange reis

Wie Stichting Odysseus’ Pad neemt om los te komen van gevoelens van schuld, schaamte en/of geschonden vertrouwen, kiest om zelf in beweging te komen. Een week lang ben ik ontkoppeld van werk, huis en verwanten. En toch maak ik de ‘reis’ niet alleen. Een groep toegewijde mensen staat klaar om mee te gaan.

Voor aanvang van de reis ontkom ik niet aan de vraag wat achterblijft of meegaat. Het antwoord is lastig als je al tijden aan het overleven bent. Je hart wil het één en je hoofd het ander en het resultaat is dat je niet in beweging komt. In een opstelling krijg ik een bemoedigende duw van een paard: “laat maar los, maak een stap, kom in beweging, leef!”. En de reis begint.

Iedereen maakt een eigen reis maar er komt altijd een moment van terugkeer. Ik word opnieuw welkom geheten, mijn fouten worden vergeven en er is waardering voor alle ervaringen die ik heb doorleefd.

35 jaar na mijn militaire uitzending zit mijn reis er bijna op. Dankzij Odysseus’ Pad kan ik nu echt thuiskomen bij mijn verwanten. Thuiskomen bij mijzelf.

Zutphen, 11 januari 2020.

Het is acht weken later. Ik zit aan de keukentafel bij Clara en Lynn thuis. We blikken terug op de afgelopen periode maar kijken vooral ook vooruit. Er is een diepe verbinding voelbaar tussen drie unieke mensen. Tijdens het gesprek doe ik verslag van de afgelopen weken en hoe ik uiteindelijk op mijn diepste punt terecht gekomen ben. Als kind werd ik vermoedelijk misbruikt door een oudere jongen. Beelden van die gebeurtenis worden steeds explicieter naarmate ik het accepteer. Dan wordt mij ineens duidelijk wat de paarden, tijdens de opstelling in november, mij werkelijk wilden vertellen. Ze hebben mij uitgenodigd om het getraumatiseerde kind te omarmen, te integreren, en weer te gaan spelen.

Zij voorzagen mijn reis. 

Fons ~ Veteraan                                          UNIFIL 1982

Cohort 002

d598e892-66f0-44ad-ac93-a2625ad45ef8_edi

5 daags programma, Je Eigen Hero’s journey!

Geen idee wat het precies inhield, maar toch schreef ik me in. Waarom? Ik denk dat de kreet 'Moral Injury' en het woord 'journey' het voor mij werkte! Ik werd uitgenodigd met nog 7 andere.

 

5 dagen doorbrengen met wild vreemden. Spannend, eng, bang en nog meer woorden van gelijke strekking. 4 nachten slapen in een grote boerderij met veel rust en groen rondom en 5 dagen allerlei bezigheden op een manege waar we overdag de hele dag zouden zijn. Meditatie, Yoga, wandelen, Tai Chi easy, paarden therapie waren activiteiten die sowieso op de agenda stonden.

In principe alles met de hele groep. Toen ik de dagplanning zag voelde ik paniek. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds bezig. Dat hou ik nooit vol, dacht ik. Daar kwam natuurlijk het slechte slapen nog bij. De eerste twee dagen waren heel zwaar. De lange dagen en vele activiteiten eisten hun tol. Maar het gevoel van begrip vanuit de groep inclusief de begeleiding was super. 

Bij een, wat een simpele oefening leek, explodeerde mijn hoofd en kwam een trauma omhoog, waarvan ik dacht dat ik die verwerkt had. Ik denk dat juist door de warme omgeving met lotgenoten, ik me veilig genoeg voelde om alles eruit te gooien. Ik werd super opgevangen door twee collega’s die me vasthielden en de hulphond van één van die collega’s likte mijn gezicht schoon en knuffelde me. Dat gaf een gevoel van veiligheid. Door de stem van de baas kwam ik terug op aarde. Erg of vervelend? Juist niet. Natuurlijk wel op het moment dat je erin zit, maar toen ik eruit kwam was het ok. Later hoorde ik dat de hele groep om me heen had gestaan. Het was even mijn tijd. Wat een geweldige ervaring. Het klinkt misschien vaag, maar dit moment heeft me heel veel gebracht. De boodschap van Lynn en Clara was vanaf het begin Holding the space. Met de hele groep werd mijn space gewaarborgd. Deze ervaring heeft me weer een stapje vooruit doen zetten. Zo had een ieder deze week zijn moment. Ik durf te zeggen dat het ons allen wat gebracht heeft. Ik zou zo’n week dan ook aan een ieder aanraden.Ik heb aan deze week vriendschappen overgehouden die verder gaan dan een koffie praatje, mensen die mij een warm hart toe dragen en bij wie je zonder veel woorden je toch veilig voelt. Dit is een heel groot cadeau. Het gevoel van er niet alleen voor te staan is onbetaalbaar. Mocht je na dit verhaal nog twijfelen of je zoiets aankunt of aandurft? Gewoon doen! Sta er voor open en dan zal het jou ook wat opleveren.  

Hilda

Cohort 002

DSC_4827-1.jpg

"Your wisdom is as vast as the sea, and belies your years. Thank you for guiding us through a very difficult journey to freedom with the strength of a warrior and the passion of a mother. How youbalance all that power, with still treating us as valuable is awe inspiring. I apologize if it doesn’t make sense. There is so much I want to acknowledge and thank you for. It is a little overwhelming. I’ll just let you know that I will always hold you close in my heart.”

Rosa - Cohort in the USA

DSCF0713.jpg

Neem gerust contact met ons op als je meer wilt weten over onze programma's of in contact wil komen met eerdere deelnemers over hun ervaringen.

Lynn Dressel en Clara Vrielink

Stichting Odysseus' Pad

To Live Life

bottom of page